Sääntöpäivitys 1.1.08 alkaen, onhan draiverisi laillinen?

Kielletyt draiverit ja uudet säännöt 1.1.08 (pdf)

Vuoden 2008 alusta tulivat voimaan The R&A, St Andrewsin ja USGA:n uusimmat sääntöpäivitykset, joita kaikki golfyhteisöt ympäri maailman noudattavat.

Jos haluat olla ajan hermolla, hanki ProShop Ekatiistä uusin sääntökirja 2008, siitä on varmasti hyötyä myös omaan peliisi.

Eräs merkittävä kohta uusissa säännöissä, välineisiin liittyen, on, kielletyt ja sallitut draiverit .

Mailavalmistajien raju kilpailu -90 luvun lopulta saakka, johti siihen, että kaikin keinoin kehitettiin pidempilyöntisiä draivereita. Tämä johti siihen, että haluttiin jotenkin rajoittaa draivereiden teknistä kehittelyä, muutenkin kuin enimmäismittojen osalta.

Draivereiden ominaisuus, jonka suuruudelle haluttiin selkeä raja, on mailanpään trampoliini vaikutus. Kuten sana ”trampoliini” ilmaisee, se on mailanpäähän rakennettu kimmoisuus ominaisuus, jolla olennaisesti voidaan lisätä mailan pallolle antamaa vauhtia. Tälle ominaisuudelle on annettu maksimiarvo cor (coefficient of restitution)max 0,83 tai tosin mitattuna, heilurimenetelmällä, ponnahduksen kesto max. 239 +- 18 mikrosekuntia.

Tietenkin tällaisen arvon mittaaminen ”kotikonstein” on mahdotonta. Siksi on otettu käyttöön hyväksyttyjen ja ei-hyväksyttyjen mailanpäiden listat. Ne löytyvät sekä The R&A, St Andrewsin ja USGA:n sivuilta. Sivuja päivitetään jatkuvasti. Tätä kirjoittaessa hyväksyttyjen lista on 368 sivua pitkä.

Listalla on draiverit, joita on valmistettu vuodesta 1999 alkaen. Tätä vanhempia draivereita ei listoilla ole. Nämä ”vanhukset” ovat oletusarvoltaan hyväksyttyjä, mikäli muut mitat ovat sääntöjen rajoissa.

Koska tämä draivereiden ominaisuus on otettu sääntökirjaan, on ei-hyväksyttyjen draivereiden kantaminen sääntöjen vastaista myös meillä. Kilpaileminen tai tasoituksen muuttaminen sääntöjen vastaisilla välineillä on rangaistavaa, kuten mikä tahansa sääntörikkomus. Päävastuu omien välineiden laillisuudesta on pelaajalla itsellään.

On huomioitava, että pelkkä tuotenimi tai tyyppi, ei tee draiverista laillista tai laitonta, useasta mallista on valmistettu sekä hyväksytty että laiton malli. Listoilla on melko kattavasti lueteltu tyypit ja mallit sekä keinot todeta laillisuus. Yleisesti viimevuosina kaikki merkittävät valmistajat ovat enimmäkseen valmistaneet vain hyväsyttyjä malleja. Mutta varsinkin ennen vuotta 2005 valmistetuissa draivereissa suuri trampoliini oli varsin yleinen.

Miten tarkistaa oman draiverin laillisuus ?

Luettelot sekä laillisista että laillisista draivereista löytyy sekä St Andrewsin ja USGA:n nettisivuilta.(www.randa.org ja www.usga.org )

Helpointa on kääntyä esim. oman ProShopin puoleen ja pyytää tarkistamaan draiverin laillisuus.

ProShop Ekatii on valmistautunut vanhojen draivereiden tarkistukseen ja tarjoaa hyväksytyt välineet edullisesti mahdollisten sääntöjen vastaisten tilalle.

Takaisin etusivulle